top of page

Prima vizită la un psihiatru

Știm că este dificil să apelezi la un psihiatru. Ce o să spună vecinii sau cunoscuții dacă află? Ei bine, nu este o rușine să suferi de o boală psihică și să ceri ajutor, așa cum nu este o rușine să duci copilul la medic când suferă de o boală respiratorie sau când are nevoie de o operație. Mai mult decât atât, confidențialitatea este foarte importantă pentru noi, ca psihiatri. Depunem toate eforturile pentru a ne asigura că programarea, rezultatele evaluării și tratamentul vor fi cunoscute doar de către cine doriți dumneavoastră.

Însă, cel mai important lucru este faptul că atât pentru noi, cât și pentru dumneavostră, suntem siguri, prioritatea principală este sănătatea mentală a copilului dumneavoastră. Iar ignorând problemele, acestea nu doar că nu se vor rezolva de la sine, ba chiar se pot înrăutăți.

Problemele de sănătate mentală la copii și adolescenți se pot manifesta într-o mulțime de feluri, prea multe pentru a le nota pe toate, însă acestea ar fi mai frecvente:

  • Dificultăți de învățare / rezultate școlare în scădere

  • Dificultăți de concentrare

  • Tristețe

  • Probleme de comportament

  • Consum de alcool sau alte substante nocive

  • Crize de afect

  • Comportamente autovătămătoare

  • Insomnii

Uneori aceste semne sunt ușor de sesizat, dar alteori intensitatea simptomelor poate crește lent, iar acest lucru ne poate face să credem că aceste comportamente sunt normale. Dacă sunt anumite semne care vă spun că ceva nu este în regulă, nu ezitați să cereți ajutor. Un părinte știe cel mai bine dacă ceva este în neregulă cu copilul lui, chiar dacă nu poate spune exact ce.

Cum ne pregătim pentru vizita la psihiatru

Primul pas este programarea. Aceasta se poate face telefonic, stabilindu-se o dată și o zi potrivită pentru dumneavoastră.

Al doilea pas, care este opțional, este obținerea unui Bilet de trimitere, de la medicul de familie, către specialitatea Psihiatrie pediatrică. Cu acest bilet veți beneficia atât de consultație gratuită, fiind decontată integral de Casa de asigurări de sănătate, cât și de tratament, dacă este cazul, compensat total sau parțial, și de ședințe de psihoterapie gratuite.

Al treilea pas este pregătirea documentelor care ne-ar putea ajuta. Analize de sânge, CT/RMN cranian, evaluări psihologice, scrisori medicale anterioare, evaluări școlare.

Ultmul pas este prezentarea în clinică. La prima vizită, pacientul trebuie să fie însoțit de către cel puțin unul dintre părinți sau tutorele legal. Atât copilul, cât și persoana care îl însoțește, trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (Carte de identitate sau certificat de naștere pentru pacienții sub 14 ani). Dacă pacientul este însoțit de altcineva decât parintele biologic, trebuie prezentată și o dispoziție judecătorească care să demonstreze faptul că însoțitorul este tutorele legal.

Cum decurge prima consultație

Spre deosebire de alte specialități medicale, unde analizele de laborator sau investigațiile imagistice au o valoare diagnostică foarte mare, în psihiatrie cea mai importantă etapă este interviul psihiatric. În funcție de vârsta pacientului și de patologie, acesta se poate desfășura doar cu pacientul, doar cu părintele, sau cu pacientul și părintele în același timp.  

Interviul psihiatric constă în obținerea de informații în legătură  cu starea actuală a pacientului, cu evoluția simptomelor, dar și informații care la o primă vedere nu ar avea o relevanță, însă pot cauza simptomele actuale.

Ca să aveți o idee mai clară asupra a ce o să fiți întrebați, pentru că știm ca aceasta vizită este stresantă și pentru adult, aici sunt câteva dintre lucrurile de care este posibil să fiți întrebați:

  • Date despre perioada sarcinii și a nașterii copilului (ex. Sarcină la risc, prematuritate, suferință la naștere)

  • Date despre evolutia copilului în perioada de sugar (când a început să stea în șezut, să meargă, să vorbească)

  • Date despre activitatea școlară (adaptare la grădiniță /  școală, evoluția notelor)

  • Date despre istoricul medical al copilului (alte boli, psihice sau nu)

  • Date despre istoricul medical al familiei (istoric de boli psihice, boli severe diagnosticate recent, decese)

  • Date despre condițiile de viață

După obținerea acestor informații, va fi stabilit diagnosticul. Acesta va fi explicat atât părintelui, cât și copilului (în funcție de abilitățile de înțelegere).

Ultimul pas este recomandarea unui plan de tratament, explicat și acceptat de către pacient și părinte, fiind individualizat nevoilor pacientului. Tratamentul în psihiatria pediatrică este unul multimodal, implicând mai multe abordări:

  • Medicamente

  • Psihoterapie

  • Analize de laborator / imagistice (pentru a exclude o patologie organică, nu psihică)

  • Schimbarea stilului de viață (dietă, somn, activitate fizică, etc)

  • Terapie logopedică

În funcție de diagnostic și tratament, la sfârșitul primului consult, care poate dura până la 90 de minute, veți primi o scisoare medicală unde sunt notate toate diagnosticele și planul de tratament, și impreună vom stabili data următorului consult (control la 1 sau 3 luni), în funcție de nevoile reale ale pacientului.  

Cardiomed Cluj Napoca

Contact

0773 307 156

0264 406 600

©2023 by Dr Sergiu Mihu

bottom of page